Почетна Контакти Подршка
 

2/24/2015

 

  • На својата редовна месечна средба во хотелот Холидеј Ин, членките на Инер Вил кубот Скопје извршија ...

повеќе

 

1/27/2015

 

  • Членките на ИнерВил клубот ја оддржаа својата прва редовна средба во 2015 година. На средбата се дискутираа програмските цели и активности во 2015 ...

повеќе

 

 

...

повеќе

 
 

Партизански Одреди 70/б
P.Box 798, 1000 Скопје
Република Македонија

Тел. (389 02) 3062 636
Факс. (389 02) 3093 313

 
 

International Inner Wheel ги поврзува заедно членовите од клубовите од Европа до Африка, Индија, Филипините, Аустралија, Нов Зеланд, Соединетите Американски Држави и Канада и многу повеќе.

Членовите се во состојба да комуницираат меѓу себе преку коресподенција, размена на посети и спојувајќи се заедно преку интернационални проекти. Групните патувања дозволуваат членовите да бидат поблиску меѓу себе а така тие да учат и за активностите на Inner Wheel во многу различни региони. Клубовите даваат услуга во нивните сопствени друштва како и надвор од нивните национални граници.

Да се цени потполно јачината, силата и традициите на Inner Wheel, мора да се завртиве кон инспирацијата, посветеноста и визијата на нашиот основачки претседател и сите останати кои дадоа голем придонес и лидерство во изминатите години.

Корените од кои International Inner Wheel е израснат беа поставени во 1934 кога асоцијацијата на Inner Wheel клубовите во Велика Британија и Ирска беа формирани од Mrs. Oliver Golding како оснивачки претседател и Mrs. Nixon како секретар, двете потекнуваа од членството на Манчестер клубот од Англија. Тие сватија дека единствоти е јачината и имање на мудрост и визионерство прво, да се групираат клубови во “districts” и тогаш подоцна тие “districts” да се доведат заедно за да се формира асоцијацијата.

Во раните години на постоење Inner Whell почна да се шири Ballarat (Аустралија), Bergen (Норвешка), Napier (Нов Зеланд), Winnipeg (Канада) и Port Elizabeth (Јужна Африка) кои беа првите формирани клубови. Во 1947 зборовите ЌВелика Британија и Ирска” беа избришани од насловот кој подоцна бесе познат како “Association of Inner Wheel Clubs”.

Во 1962 година за прв пат членовите од земјите надвор од Велика Британија и Ирска беа поканети да бидат присутни во водечкото тело, но тоа не беше се до 1967 кога International Inner Wheel свати дека има можност за квалификувани членови од било која земја за станат функционери односно претседател.

Во 1993 се донесе решение за реконструкција за бордот на фукнционери и бордот на директори ограничувајќи го бројот на личностите што го формираат бордот.

 

Како да станете член?
Дали сте сопруга, партнер, сестра, мајка или ќерка на Ротаријанец?
Inner Wheel клубовите секогаш со добредојде ги прима новите членови

Како функционираат клубовите?
Сите клубови имаат претседател и комитет кој организира редовни состаноци и случувања (не е потребно задолжително писуство).
Секој клуб организира свој сопствен програм и состаноците на клубот се држат месечно. На тие состаноци се дискутира, се репортираат пристигнатите известувања и најчесто говорник е поканет да се обрати на членовите.
Секој клуб ужива блиска врска со соодветниот Ротари клуб и секогаш расположено го подржува ротари клубот. Ако има доволно клубови во областа тие се организираат во “districts” предводени од претседавач и извршен комитет кој ги надгледуваат и ја подржуваат работата на Inner Wheel во таа област. “Districts” можат да формираат и национално тело.

Што прават членовите?
Многу работи. Вклучувајчи го и присуството во Обединетите Нации.
Работат заедно, споделуваат и се грижат за останатите во општеството, организираат активности за помалку среќните луѓе.

 
 

Дата на Формирање - 16 Декември 2004
Дата на Регистрација - 21 Април 2005
Дата на Charter Прослава - 27 Мај 2005

 

International Inner Wheel Club Of Skopje. Сите права се задржани - Скопје 2006